Home Érdekes! 10 lélegzetelállító tó a nagyvilágból. Neked melyik tetszik a legjobban?

10 lélegzetelállító tó a nagyvilágból. Neked melyik tetszik a legjobban?

by Judith

Ha egy óceánt vagy tengert akarunk összehasonlítani egy tóval, mindkettőnél találunk előnyöket és hátrányokat. Egy óceán például hatalmas hullámokat és hihetetlen élményeket képes nyújtani, amíg egy tó kevesebb kalanddal kecsegtet, azonban sokkal biztonságosabb összességében. A következő lenyűgöző 10 tó azonban biztos, hogy a tavak táborához fog csalogatni néhány embert.

 

  1. Moraine-tó Alberta, Kanada

Ami a hegyi tavakat illeti, elég nehéz lekörözni a Moraine tavat színpadi szépségéért. A tavat gleccser táplálja, és gyönyörű táj veszi körül. Talán még ennél is figyelemre méltóbb az a tény, hogy a víz szembeötlően világoskék – ez valójában porladt szikla, amely a jeges áramlás következtében jön létre a vízben.

  1. A Holt-tenger Izrael és Palesztina között

A Holt-tenger valójában egy hatalmas sós tó a világ legalacsonyabb emelkedőjén (423 méterrel a tengerszint alatt) és 9,6-szor sósabb a legsósabb óceánnál. A szélsőséges sótartalom megakadályozza a legtöbb életforma számára, hogy szaporodjon benne (innen származik a neve). Az úszóknak viszont nem mindennapi élményt nyújt, hiszen lebeghetnek rajta.

  1. Berryessa-tó, Napa megye, Kalifornia

A Berryessa-tó a legnagyobb tó, mintegy 20.700 hektár területen. Bár a tó óriási, talán a legérdekesebb az is, hogy egy hatalmas túlfolyót is tartozik hozzá- a legnagyobb a maga nemében – ami a víz folyamatos áramlását okozza.

  1. Kráter-tó, Oregon

Ahogy a neve is sugallja, a Crater-tó egy kráterben alakult ki egy vulkán összeomlása miatt, amely mintegy 7000 évvel ezelőtt történt. Mivel folyó nem érinti a tavat, a vize kivételesen tiszta. A párolgás és a helyi eső és hóesés miatt a tó vizét 250 évente pótolják, és igen, a festői szépség gyakorlatilag páratlan.

  1. Pehoé-tó, Chile

A feltűnően szép tó. Különösebb adat vagy tény nélkül is érdemes arra, hogy bekerüljön ebbe a listába, mivel egyszerűen gyönyörű, a környezetével együtt.

  1. A Plitvicei-tavak, Horvátország

A horvátországi Plitvicei-tavak, amely szerte Európában az egyik legszebb tónak számít. Az egészet egy nemzeti park veszi körül, és a tó lépcsőzetesen helyezkedik el, amelyet kis mészkő kibukkanások, mint természetes gátak szelnek fel. Mindenképpen megér egy látogatást.

  1. Hillier-tó, Nyugat-Ausztrália

A listán szereplő tavak közül a Hillier-tó lehet a legjellegzetesebb. Hogy miért? Mert az egész rózsaszínű. A tó egyedülálló színezete a Dunaliella salina nevű mikroorganizmus tevékenységének eredménye. Nehéz megközelíteni. A legjobb helikopterrel.

  1. Homokdűnék a Michigan-tóban

A lenyűgöző tavak listája nem lenne teljes, anélkül, hogy a Michigan hihetetlen alvó medve dűneit magába ne foglalná. A dűnéket 2011-ben elnyerte a “Legszebb hely Amerikában” címet és évek óta több ezer turistát vonz. Azok számára, akik valaha is kételkedtek abban, hogy egy tó partján lehet e tengerparti élményben részesülni, azoknak a Michigan-tó a válasz.

  1. Bajkál-tó, Szibéria

Ez a világ legnagyobb édesvizű tava, amely a világ teljes felszíni vizének 22-23% -át teszi ki. Egyben a világ legmélyebb tava is, és egy nyolc-tizenöt kilométer mély szakadékot is tartalmaz, amely még felderítetlen. Végül, de nem utolsósorban a hihetetlen biológiai sokféleségéről híres – közel több mint 1000 faj él a tó területén!

  1. Laguna Verde Bolíviában

A lista utolsó tagja, csodálatos színben pompázik. A Laguna Verde egy Bolíviai sós tó. Sok vulkáni ásványt tartalmaz, ami miatt egész évben smaragdzöld színben pompázik. Még ennél is hihetetlenebb, hogy a tó  hőmérséklete nagyjából -56 Celsius fok. Ennek ellenére egyedülálló összetétele lehetővé teszi, hogy folyékony állapotban maradjon ezen a hőmérsékleten!

Kérjük, oszd meg ismerőseiddel is!

 

Hirdetés

You may also like