Home Érdekes! Szoktál libabőrös lenni zenehallgatás közben? Ezzel a különös képességgel rendelkezel!

Szoktál libabőrös lenni zenehallgatás közben? Ezzel a különös képességgel rendelkezel!

by Judith

Mi történik veled, ha a kedvenc számodat hallgatod? Ki szokott rázni a hideg? Ahogyan a gombóc érzés a torokban, amikor egy bizonyos zenét hallgatsz, nagyon ritka jelenség.

Matthew Sachs, egy tehetséges PhD hallgató a Dél-Kaliforniai Egyetemen, egy eléggé ritka tanulmányt végzett el, annak vizsgálatára, vajon mi lehet az oka annak, hogy kiráz a hideg egyes daltól. Érdemes megjegyezni, hogy nem mindenki van olyannyira érzelmes, hogy ezt az nem mindennapi dolgot megtapasztalja.

A vizsgálatban 20 fiatal személy vett részt. Belőlük mindössze 10-en vallották azt, hogy ki szokta rázni őket a hideg, bizonyos számoknál. Sachs elemezte minden egyes résztvevő agyi scan-jét. Meglepően azt találta, hogy azok, akiket kirázza a hideg időnként, valójában strukturális különbségeket mutat az agya.

Az ő agyukban nagyobb számú rost kapcsolódik a halló kéreghez, ez a terület érzelmi észlelésért,”felfogásért” felelős. Később kiderült, hogy az érzékeny emberek, akik empátiára hajlamosabbak, sokkal szociálisabbak és jobb kommunikációs képességekkel rendelkeznek.

A nagyobb számú idegi kapcsolat a jobb ingerületátvitelt biztosít az agy különböző részei között. Ennek eredményeképpen az érzelmek erősödnek és intenzívebbé válnak.

Habár Sachs fentebb említett tanulmánya nem volt nagyméretű, tovább folytatta a zene emberi agyra tett hatását. A tudósok úgy gondolják, hogy a hangok észlelésével kapcsolatos idegi reakciók megértése áttörést jelenthet a pszichológiai zavarok diagnosztikájában és kezelésében.

Ez a fajta érzelmesség azt jelenti, hogy sokkal finomabb helyzeti érzékeléssel rendelkezünk és képesek vagyunk a a hétköznapi dolgokban is örömünket lelni.Azok, aki érzékenyek a zenére, kevésbé hajlamosak depresszióra. Mindamellett a zeneterápia jól alkalmazható depresszió kezelésére.

Gondoltad valaha, hogy nem mindennapi érzékenységre utal, ha valakinél intenzív érzelmeket kelt a zenehallgatás? Tudtad, hogy ha kiráz a hideg a zenétől, az annak a jele, hogy egyedi agyi képességekkel rendelkezel? Reménykedjünk, hogy a tudósok még több területen lesznek képesek hasznosíthatóvá tenni a zene terápiás erejét.

Hirdetés

You may also like