Home Érdekes! Ha neked is van hortenziád, ezt a trükköt ismerned kell!

Ha neked is van hortenziád, ezt a trükköt ismerned kell!

by Brigitta

Természetesen nem állítjuk, hogy a kék színű hortenzia feltétlenül szebb, mint a rózsaszín. Csupán annyit, hogy az adott szín – a ‘hortenzia kék’ – annyira ritka, hogy a világon semmilyen más színárnyalathoz nem hasonlítható.

Pontosan hogyan is jellemeznénk a kéknek ezt a különleges árnyalatát? Valahol a lila és a kék között van, egy csöppnyi ezüstös beütéssel. Nem mintha bármi baj lenne a rózsaszínnel, de mégis, ki tudna ellenállni ennek a gyönyörű kéknek?

Miért is ne legyen hát egy-két bokornyi különleges, rendhagyó színű hortenziánk mondjuk egy mutatós, alacsony faléc kerítés előtt?

Nem ördöngösségről van szó, hanem egy olyan apró trükkről, amelyet nyugodtan bevethetünk. Minden további nélkül átvarázsolhatjuk a megszokott rózsaszín hortenziát rapszodikus kékre – nem egyik napról a másikra persze, de nem szükséges hozzá túl sok munka és erőfeszítés. Tegyünk hát próbát ezzel a kis kerti projekttel, amibe akár még a gyerekeket is bevonhatjuk!

A hortenzia színe (a fehérét kivéve) a talaj pH-értékétől függően változik. Minél lúgosabb a talaj, a virágok színe annál élénkebb rózsaszín. Ahhoz, hogy a rózsaszín hortenzia kék színűre váltson (illetve a kékek megmaradjanak kéknek és ne változzanak vissza rózsaszínűre), növeljük a talaj savasságát. A talaj pH-szintjét ellenőrizhetjük egy egyszerű mintavétellel.

Először is vegyünk egy marék földet. Ilyen kis mennyiségű talaj is tökéletesen elegendő a pH-érték megállapításához. (Nem árt tudnunk, hogy a pH (pondus Hidrogenii, hidrogénion-kitevő) a kertészetben a talaj kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. Minél magasabb a hidrogénionok koncentrációja, annál lúgosabb a talaj.)

A talajmintát tegyük egy tálba. Öntsünk rá ecetet. Ha az oldat pezseg, ez magas pH-szintet jelez, azaz a talaj lúgos. (Ha nem pezseg, akkor a talaj semleges vagy savas, ez esetben nem kell olyan nagyon megváltoztatnunk, hogy a hortenziánk színe kék legyen.)

Keverjünk szerves anyagokat a talajba, hogy növeljük a savasságát. A kávézacc például ideális erre a célra. Szintén megfelel a citrusfélék megőrölt héja. Dolgozzuk bele a talajba a hortenzia töve körül, majd öntözzük meg.

De milyen gyakran kell ezt ez eljárást megismételnünk? Tegyük félre egy tálban a citrusfélék lehámozott héját, illetve a kávézaccot, majd amikor a tál megtelik, vigyük ki a hortenziák táplálására.

A talaj savassága lassan növekedésnek indul; a következő évben a hortenziánk már sokkal jobban kékleni fog.

 

Hirdetés

You may also like