Home Érdekes! Ha ingyenes Wifit használsz, erre az 5 dologra mindenképp figyelj!

Ha ingyenes Wifit használsz, erre az 5 dologra mindenképp figyelj!

by Brigitta

Nem is olyan nehéz olyan helyzetbe keveredni, amikor internetre van szükség út közben. Ilyenkor nagy segítség lehet egy kényelmes, ingyenes Wi-Fi hálózat, azonban használattól függően veszélyeket is rejt magában egy ilyen elérés.

Éppen ezért kitérünk néhány témára, amelyekre fokozottan érdemes figyelni egy nyilvános Wi-Fi hálózaton – a saját és az adataink biztonsága érdekében.

Hálózatválasztás

Amikor “Ingyen Wi-Fi” és “Free Wi-Fi” nevű hotspotokat látunk, nagy a kísértés, hogy csatlakozzunk. Nem árt azonban rákérdezni a hálózat üzemeltetőjénél (egy kávézóban vagy könyvtárban például), hogy tényleg a bolthoz/intézményhez tartozik-e az adott hálózat. Az ilyen nevű hotspotok ugyanis gyakran csak adathalász célokat szolgálnak, elvégre csábítóak, a digitális tolvajok számára mindez pedig igen kedvező lehet, főleg egy-egy üzlet közelében. Ne felejtsük el azt sem, hogy a csatlakozás előtt ajánlott kikapcsolni a fájlok megosztását is az operációs rendszerünkben.

Segít a VPN

A böngészésünk titokban tartására a legjobb módszer egy VPN. Egy VPN-kliens titkosítja az eszközünk és a VPN szerver közötti forgalmat, vagyis a Hackereknek nehéz dolga lesz, ha az adatainkat meg akarják szerezni. Ha valaki még nem használt ilyet, akkor az egyik legjobb választás kezdésnek a SecurityKISS lehet, amely hirdetésektől mentesen napi 300 megabyte-nyi forgalmat engedélyez ingyenesen. Levelezésre és alkalmi használatra ez több mint elég.

Keressük a HTTPS-t

A címsorban megjelenő kis lakat és a HTTPS felirat mellett biztosak lehetünk, hogy az adatok biztonságosan lesznek továbbítva. A böngészők egy okos kiegészítővel még kényszeríthetőek is a titkosítás aktiválására, ahol az csak lehetséges a weboldalakon. A kiegészítő neve HTTPS Everywhere, és a Chrome, Firefox, Firefox for Android és Opera böngészőkkel is kompatibilis.

Frissítések és hitelesítés

A biztonság miatt erősen ajánlott minden szoftvert és appot naprakészen, a legfrissebb verzión tartani. A frissítéskor ugyanakkor nem ajánlott nyilvános Wi-Fi-t használni, ugyanis vannak helyzetek, amikor egy ilyen hálózaton keresztül végül malware-t gyűjtünk be app frissítés helyett. Ne feledjük azt sem, hogy ha egy mobilos app nem jelzi külön a HTTPS használatát, akkor valószínűleg nem is alkalmazza a biztonságosabb protokollt.

Felejtsük el

Ha végeztünk a böngészéssel egy nyilvános hálózaton, akkor lépjünk ki az előzőleg használt szolgáltatásokból. Ha ezt megtettük, akkor a hálózatot is felejtessük el a készülékünkkel. Ez mindössze annyit jelent, hogy legközelebb a gépünk vagy telefonunk nem csatlakozik automatikusan, ha elérhető közelségben vagyunk. Amit pedig mi felejtsünk el, az a nyilvános Wi-Fi-n keresztüli netbankolás. Ezt tartogassuk inkább a mobilnetünknek, vagy egy biztosított hálózatnak – nem éri meg kockáztatni.

Hirdetés

You may also like