Home Érdekes! Érdekes! Te tudtad, hogy ettől lesz kellemetlen szagú a verejték?

Érdekes! Te tudtad, hogy ettől lesz kellemetlen szagú a verejték?

by Zsani

A verejtékezés fontos élettani mechanizmus. A párolgás hőt von el, vagyis testünk izzadással igyekszik hűteni magát. A túlzott verejtékezés azonban igen kellemetlen, sőt, egyes betegségek tünete is lehet.

Testünkben kétféle verejtékmirigy van. A nagy mennyiségű sós verejték kiválasztásáért felelős ekkrin mirigyek a tenyéren, talpon és a homlokon találhatóak. Az apokrin mirigyek a hónaljakon, a nemi szervek környékén, a szemhéjakon, a száj és az orrnyílások környékén vannak. A hónalj fokozott verejtékezéséért mégis elsősorban az ekkrin mirigy felelős, amely stressz hatására különösen aktiválódik. A kellemetlen szagot viszont jórészt az apokrin mirigy bomlástermékei okozzák.

A dezodorok éppen a baktériumok által okozott szagokat fedik el, és nem csökkentik magát az izzadást. Az izzadásgátlók az ekkrin mirigy kivezető csövében húzzák össze a pórusokat, így valóban csökkentik a verejtékezést. Ám az utóbbiak túl gyakori használata irritációhoz vezethet, sőt a hónaljban igen kellemetlen verejtékmirigy-gyulladás alakulhat ki.

A hiperhidrózis, a kóros izzadás a lakosság legalább 1 százalékát érinti, mely később lelki problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethet. „A normális hőmérséklet melletti fokozott verejtékezés az egész testen, vagy csak bizonyos részein, ez a hiperhidrózis – mondja dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Beauty Clinic esztétikai bőrgyógyásza. – Az egész test izzadása mögött nagyon sokféle ok állhat (pajzsmirigytúltengés, sokízületi gyulladás, köszvény, tbc, menopauza), és gyógyszerek is okozhatják (szteroidok, szalicilátok).

Lelki feszültség, stressz miatt jellemzően a tenyér és a talp izzad.

4 ok, ami miatt kellemetlen szagú lehet a verejték

A verejték alapvetően színtelen, szagtalan. Akkor válik kellemetlen szagúvá, ha

1. baktériumok szaporodnak el benne,

2. olyan táplálékot vagy italt fogyasztunk, amelyik a verejtékmirigyeken keresztül választódik ki (fokhagyma, alkohol),

3. bizonyos gyógyszerek vagy vitaminok miatt (B- és C-vitamin),

4. a ruhából kioldott festék és a szervezetbe bevitt anyagok miatt a verejték szaga és színe is megváltozhat.

A lúgos szappanok, tusfürdők rontják a bőr savas vegyhatását, így könnyebben szaporodhatnak el a baktériumok. Elsősorban a hónalj és egyes esetekben a tenyér, a talp túlzott izzadásának kezelésére alkalmazzák a botox injekciót.

Forrás

Hirdetés

You may also like