Home Érdekes! Aki egyszer megcsal, többször is meg fog! Íme a bizonyíték!

Aki egyszer megcsal, többször is meg fog! Íme a bizonyíték!

by Judith

Friss tanulmány szerint, ha valaki megcsalja a párját, elég valószínű, hogy újra megteszi. Olvass tovább és tudj meg többet a hűtlenség természetéről.

A csalók mindig csalók maradnak, vagy legalábbis a tanulmány ezt állítja. Ugyanis az „agy alkalmazkodik az becstelenséghez” így a személy egyre kevésbé érzi magát bűnösnek, amikor visszatérően hazudik és hűtlenkedik.

A tanulmány szerint az ismétlődő becstelen viselkedés tompítja az amygdalát, ami az agy azon része, amely negatív hatást vált ki, ha hazudunk. Minden egyes alkalommal, amikor hazudunk vagy csalunk, a válaszreakciója gyengül.

Az Elite Daily-vel készített interjúban a tanulmány társszerzője és a Princeton Egyetem Idegtudományi Intézetének kutatója, Neil Garrett elmondta, hogy az eredményeiket tovább tesztelik majd párkapcsolatokon, hogy megnézzék, „hasonló mechanizmus valósul e meg”.

„Az elmélet az volna, hogy ha első alkalommal követünk el házasságtörést, akkor rosszul érezzük magunkat miatta. De a következő alkalommal már egyre kevésbé és kevésbé üti fel a fejét ez az érzés, mindaddig, amíg már sokkal nagyobb mértékben leszünk képesek a hűtlensége” –nyilatkozta.

A megcsalók sorozatos elkövetőkké válnak, mert érzéketlenek lesznek a bűnösségre.

„Amit a tanulmányunk és több más is felvet, az, hogy az erős tényező, ami visszatart minket a csalástól, az az érzelmi reakciónk, hogy eredendően mennyire érezzük rosszul magunkat tőle. A alkalmazkodás  folyamata pedig csökkenti ezt a reakciót, ezáltal felhatalmaz minket arra, hogy mg többször csaljunk.” – folytatta, hozzátéve, hogy a sorozatos megcsalók visszaeső elkövetőkké válnak, hiszen alkalmazkodnak a mintához és többé már nem érzik rosszul magukat a hűtlenségük miatt.

Egy 2014-es tanulmány a Denveri Egyetemről hasonló eredményt adott. 5 év alatt összegyűlt, 484 házasságon kívüli pár adatai alapján a kutatók azt találták, hogy a párok 32%-a vallotta, a párjuk hűtlenkedett a tanulmány ideje alatt. Ami még riasztóbb, hogy 45%-uk bevallotta, nem is egyszer csalta meg a párját.

Azok, akiket megcsaltak, újra megcsalókkal jöttek össze.

A kutatás egy másik eredmény e felvetette, hogy azok a személyek ,akiket megcsaltak, hajlamosak újra lódítókkal összejönni. 22% azoknak, akik szakítottak hűtlen párjukkal újra megcsalókkal kezdtek kapcsolatot.

„Lehetséges, hogy néhányan a szociális, gazdasági vagy földrajzi korlátaik miatt nem rendelkeznek azzal a mértékű választási szabadság, ami már megbízható partner találását eredményezhetné” – elmélkedett a tanulmány szerzője, Kayla Knapp. „Vagy talán úgy tudják múltbéli tapasztalataik alapján, hogy a szexuális szabadosság elfogadott vagy éppen elvárt.

Habár ezek a tanulmányok alapos kutatás eredményei, nem kell őket azonnal általánosítás tárgyává tenni. Az emberek valóban változhatnak és nincs egy meghatározott tudomány, amely megmagyarázná, hogy miért történik meg az a ritka eset, hogy egy megcsaló hűségessé válik.

Ez azonban nem jelent sokat, talán csak annyit, hogy megnyugtassa a csalás áldozatait, hogy jól választhassanak, amikor egy potenciális partnert keresnek.

Hirdetés

You may also like