Home Érdekes! 32 mindennap használt dolog, amiknek nem ismered a felhasználási módjait!

32 mindennap használt dolog, amiknek nem ismered a felhasználási módjait!

by Judith

A golyóstolltól kezdve a Chupa Chups nyalókáig rengeteg dolog van, amit napi szinten használunk és elég fura és csavaros kiegészítőkkel vannak ellátva.

Íme 32 dolog, amit valószínűleg nem tudtál mindennapi használati tárgyaidról.

 

 1. Azt gondoltad, hogy a lyuk a kupakon megvédi a golyóstollat a kiszáradástól? 

Sokan úgy gondolják, hogy a lyuk a golyóstoll kupakján a toll kiszáradása ellen van vagy azért, hogy megtartsa a nyomás egyensúlyát, ami megelőzi a szivárgást. A valódi ok igazából sokkal egyszerűbb.

A fulladás megelőzése miatt van ott. Ha egy kisgyerek elkezdené rágni a kupakot és fennakadna a torkán, a lyuk megelőzi, hogy a légutak teljesen elzáródjanak.

 1. Észrevetted valaha a kis lyukakat a repülők ablakain?

Ezek a lyukak két okból vannak ott:

Az egyik ok, hogy kompenzálják a légnyomást. Amikor a gép emelkedik, hatalmas nyomáskülönbség keletkezik a repülőgép belseje és a külső környezet között. A lyuk azért van ott, hogy szabályozza ennek a különbségnek egy részét, így a külső ablakra nem hárul akkora nagy teher.

A másik ok, hogy megelőzze az ablak bepárásodását.

 1. Ismered azt az extra anyagdarabot, amit az új ruhákhoz szoktak adni?

Bizonyára úgy gondoltad, hogy a foltozás miatt van, ugye? Téves! A gyártó azért adja ezt a kis anyagmintát, hogy kipróbálhasd, hogyan reagálnak különböző mosószerek az anyaggal.

 1. Az aprócska zseb a farmerodon?

Ezeknek a kis zsebeknek a célja minden vadnyugati cowboy vagy 19. századi aranyásó számára nyilvánvaló. Itt tartották a zsebóráikat, amikor az első farmereket megalkották.

 1. Észrevetted valaha az a kis lyukat a mérőszalag végén? Elgondolkodtál, hogy vajon mire való?

Azért van ott, hogy szögekre vagy csavarokra tudd akasztani, így biztonsággal le tudsz mérni valamit, anélkül, hogy a mérőszalag visszahúzódna.

5+. És mi a helyzet a recés végével?

Elég nyilvánvaló most, hogy már látod, igaz? Képzeld el, hogy meg szeretnéd jelölni a pontot, ahol mérsz, de nem tudod, mivel mindkét kezed le van foglalva a mérőszalaggal. Az a kis recés vég jól jön ilyenkor, igaz?

 1. Az edényed fogóján lévő lyuk több szempontból is hasznos.

Persze a fő szempont, hogy azáltal fel tudd akasztani az edényed, de legközelebb, ha szeretnél letenni egy kajás fakanalat, pontosan meglesz a helye.

 1. Rombusz alakú malacorr szimbólum a hátizsákokon

Habár sokan úgy gondolhatják, hogy csak esztétikai szempontból van ott, igazából funkciója is van! Túrázók vagy hegymászók csatolhatnak hozzá kötelet vagy karabinert, míg a sportolók hozzá tudják kötni az edzőcipőiket.

 1. Sok oldschool golyóstoll tengelyének közepén van egy pici lyuk.

Néhányan úgy gondolták, hogy ez gyártási hiba, míg mások úgy hitték, hogy semmi jelentősége nincs. Igazából ez a lyuk azért került oda, hogy levegő áramolhasson rajt keresztül, hogy a tinta ne száradjon be és egyenletesen folyjon. Ha nem fogna, akkor elég kivenni a tintapatront a hüvelyéből és kicsit megrázni!

 1. A lyuk a spagetti szedő közepén

Míg a szedőkanalat főként a tészta vízből való kiszedésére használják, a közepén levő lyuk igazából mérőeszközként használható. Ha teleraknád a lyukat száraz spagetti szálakkal, az pontosan egy adagnak megfelelő mennyiséget adna ki. Most már mérőpohárra sincs szükséged!

 1. A kék-fehér radír

Gyerekként azt mondták nekünk, hogy a radír kék része arra való, hogy a tollvonásokat eltűntessük vele, míg a fehér rész a ceruzához való. De hamar rájöttünk, hogy ha a kék rész el is tünteti valamennyire a tollat, maszatos marad utána a papír. Igazából a kék rész arra való, hogy grafikus és művészek által használt papírokról a ceruzát leradírozzák, mivel azok sokkal puhábbak és érzékenyebbek.

 1. Az 57-es szám a Heinz ketchup üvegén

Amíg néhányan úgy gondolják, hogy egy évfordulót vagy éppen Henry John Heinz, e ketchup feltalálása idején betöltött életkorát jelöli, a szám igazából azért van ott, hogy segítségével a megfelelő mennyiségű adagot tudjuk kiporciózni. A Heinz weboldala szerint: „Ha szeretnéd, hogy a ketchup könnyebben kijöjjön az üvegből, mérjünk egy határozott ütést az említett pontra- az 57-esre. Csupán az emberek 11%-a tudja ezt és most már te is közéjük tartozol.”

 1. A visszapillantó tükör akasztója

Habár sokan szeretnék csecsebecséket vagy illatosítót függeszteni a visszapillantó tükör akasztójára, az igazából azért van ott, hogy tompítsa a fényt. Amikor lefelé tolod az akasztót, segít csökkenteni a fény intenzitását, ha más sofőrök felkapcsolják a ködlámpát. Most már biztonságosan utazhatsz, anélkül, hogy megvakulnál.

 1. Tic Tac

Ha eddig gondot okozott, hogy megállj 1 Tic Tac-nál, ne ijedj meg, a gyártó éppen úgy fejlesztette ki a dobozt, hogy segítsen neked ebben. A kis rés a nyitóka alatt éppen egy Tic- Tac-nyi helyet tesz ki. Ha megdöntöd egy bizonyos szögben a dobozt, 1 Tic Tac éppen rá fog ülni erre a résre. Voilá, azonnal friss és mentolos a leheleted!

 1. Az autós ülés fejtámlája

Tudjuk, hogy milyen haszna van a fejtámlának, de ezen kívül van még egy használati mód, amit sokan nem imernek. Ha egy szerencsétlen történés következtébenbenn ragadsz az autóban, de gyorsan ki kellene jutnod, csak ki kell emelned a fejtámlát a helyéről és nekiütni a szélvédőnek. Bizonyosodj meg róla, hogy a fémrudakat üsd bele az üvegbe, finoman megmozgatva a szélvédő betörik és kiszabadulhatsz.

 1. Furcsa fém kalibráló szerkezet az üzemanyagcső tetején, a benzinkutakon.

Nos, ezek a kis fém csatlakozók arra az esetre lettek kitalálva, ha valaki úgy indulna el, hogy benne hagyja az üzemanyag csövet a tankban. Hogy megelőzzék a robbanást, mágnes segítségével az üzemanyag cső vége könnyedén lecsatlakozik az adagolóról, amikor a sofőr rálép a gázra.

 1. Eldobható poharak műanyag tetővel

Az egyértelmű, hogy megvéd attól, hogy az ital ránk vagy a járművünkbe boruljon, de ezenkívül van más funkciója is. Ha a műanyag tetőt fejjel felfelé lerakod valahová, a poharad tökéletesen illeszkedni fog bele, és mint poháralátét is használható!

 1. A mélyedés a boros üvegek alján..

Segít az üvegnek egyenesen megállni. Ugyanakkor összegyűjti a palackban a borból származó üledéket, ami az üveg aljára koncentrálódik, így megelőzve azt, hogy a bor szervírozásakor az italba kerüljön.

 1. Apró lyuk a legtöbb lakat alján

Örülni fogsz, ha megtudod, hogy ezek okkal vannak ott. Mégpedig azért, hogy be lehessen olajozni a lakatot, ha rozsdássá válna, ugyanakkor elvezetőként is működik, arra az esetre, ha valamilyen folyadék kerülne a lakatba.

 1. Ha szeretsz üdítőt vagy éppen diétás üdítőt inni, ez az infó érdekes lehet számodra.

Az akasztó az üdítős dobozon kifejezett céllal van ott. Ha visszafordítod az akasztót a lyukra, bele helyezhetsz egy szívószálat, ami tökéletes ott is marad, miközben szürcsölöd az innivalódat.

 1. Észrevetted már a kis műanyag körlapocskát a műanyag kupakok alján?

Nem dekorációs céllal van ott, hanem azért, hogy megelőzze, hogy az üdítőből hamar elillanjon a szén-dioxid.

 1. Apró lyuk az iPhone-odon a kamera lencséje és vaku között

Nos, az egy mikrofon. Egy iPhone-on összesen 3 mikrofon van, és közülük ez a jobb hangzás felvételét szolgálja, amikor videót készítesz.

 1. Eldobható poharak műanyag tetején lévő gombsor.

Ezek a kis gombok segítenek megkülönböztetni egyik italt a másiktól, mégpedig úgy, hogy ha például te veszel egy diétás üdítőt, a haverod pedig egy normált, egyikőtök benyomhatja ezt a gombot, hogy el tudjátok dönteni, melyik kié.

 1. Tudtad, hogy okkal néz ki így a sörös üvegek nyaka?

Az egyik, hogy könnyebben lehessen fogni, a másik pedig az, hogy ezáltal a sör a lehetős legkevesebb test hőt vesz fel attól, aki éppen issza.

 1. A kis akasztó a legtöbb ing hátán.

Több oka is van. Az egyik nyilvánvaló, hogy ezáltal fel lehet akasztani, de régebben a férfiak levágták ezt a kis akasztót, ha elkezdtek járni egy lánnyal, így jelezve mások felé, hogy kapcsolatban vannak.

 1. A henger a laptop töltő kábelén

Nem, nem dekorációs célból van ott, ahogyan azt legtöbben gondolhatják. Igazából azért van ott, hogy csökkentse a magas frekvenciájú zajokat az elektromos áramkörön belül, így az nem sérülhet.

 1. Extra fűzőlyukak a tornacipőn vagy edzőcipőn

Azért vannak, hogy stabilan tartsák a cipőt, miközben futsz vagy egyéb fizikai aktivitást végzel. Megelőzik, hogy a cipő kidörzsölje a lábadat és sokkal biztosabb a bokád tartása általa.

 1. A legtöbb téli sapkának manapság bojtja van

Az eredeti funkciója ma már haszontalannak számít. Francia matrózoknak viselniük kellett egyfajta sapkát, amin volt egy bojt, azért, hogy megvédje a fejüket a beütődéstől az alacsony kabin mennyezetek miatt. Tompította az ütődés erejét és figyelmeztető jel is volt, ha a matróz érezte, hogy a feje tetején lengedezik valami miatt. Később a hadseregben is használták a különböző osztagok elkülönítésére, a bojtok színe, formája és mérete alapján. A neve később pompom-ra változott és az első ember, aki pompom-os sapkát viselt, az elmondások szerint viking volt. Még mindig fontos része a skandináv népi öltözetnek.

 1. A vonások színe a fogkrémes tubusok alján

Kezdetben azt gondolták, hogy a fogkrém típusát jelzi (organikus vagy nem organikus). De a valóság az, hogy ezek csak kódok, amelyeket a gyártás során bizonyos szenzorok érzékelnek és így mérik fel, hogy a tubust hol kell vágni és hajtani.

 1. A különös lyuk a Chupa Chups nyalóka pálcikáján

Sokan gondolják, hogy a gyerek számára készült, hogy fütyölhessenek vele vagy éppen fulladásos eset megelőzésére, de igazából azért van, hogy megakadályozza, hogy a cukorka leessen a pálcikáról. Így a cukorkát nehezebb véletlenül lenyelni. A gyártás során, amikor a cukorka még folyékony állapotban van, a lyukas pálcát belehelyezik, és amikor kezd a folyadék megszilárdulni, a lyukba is belefolyik és így gátolva van, hogy a golyó leessen.

 1. Mire valók azok a lyukak a Converse tornacipők oldalán?

A fő ok, ami a legnyilvánvalóbb: szellőzés miatt.

 1. Miért cikkcakkos a hullámcsat egyik oldala?

Ez egyszerű! A barázdált oldal, az alsó része a csatnak és a koponya felé kell essen. A barázdák által a csat jobban fogja a hajat.

 1. Miért vannak az Apple töltőknek kis szárnyai?

Azért vannak ott, hogy köré tudd csavarni a kábelt. Először a kábel vastagabb részét tekerd a töltő köré, majd a vékonyabb részét a szárnyak köré és fixáld az egészet a kapoccsal, a legvégén.

Hirdetés

You may also like