Home Egészség & életmód Tippek spóroláshoz – így több marad a zsebben

Tippek spóroláshoz – így több marad a zsebben

by Eszter

Spórolni mindig megéri. Egy kis megtakarítás sokszor kihúzhatja az embert a bajból, főleg akkor, mikor egy váratlan kiadás romba döntené a havi költségvetésünket. Szinte bármi közbejöhet, legyen az defektes autó, elrepedt vízvezeték vagy tönkrement mosógép. Spórolni nem könnyű, sőt, kifejezetten nehéz, de pár hatékony vásárlási technikával bárki megtanulhat félretenni. Ahogy pedig mondani szokták, gyakorlat teszi a mestert.

Soha ne menj éhesen vásárolni!

Ez szinte már alapszabály. Fontos, hogy ne korgó gyomorral menj vásárolni, mivel olyan dolgokat kívánsz meg, amire valójában nincs is szükséged.

Így kerülnek az ember kosarába csokik, chipsek, péksütemények. Ha szomjas vagy, ugyanez a helyzet állhat elő. Hogy elkerüld az ilyen helyzeteket, mindig rakj a táskádba egy üveg ásványvizet vagy teát, és nem költesz feleslegesen innivalóra is.

Sose legyen a vásárlás a hobbid!

Sokan a bevásárlóközpontokban ütik el az időt, ez pedig ahhoz vezet, hogy nem tudnak ellenállni a piros akció tábláknak és a csillogó kirakatoknak.

Talán mindenkivel megesett már, hogy hirtelen felindulásból vásárolt magának egy akciós nadrágot, felsőt, ami azóta is a szekrény mélyén lapul.

A vásárlás nem a legjobb hobbi, mivel egészen biztos, hogy mindig pénzbe kerül. A hobbiból pedig nagyon könnyen lehet szenvedély, ezért figyelj arra, hogy mindig tartani tudd a mértéket, na, meg megálljt tudj parancsolni a kinyíló pénztárcának!

Tervezd meg a vásárlást!

Eleinte sok befektetett energiának tűnhet, de valójában nagyon is megéri kicsit utána nézni a dolgoknak. Érdemes bevásárló listát írnod, mielőtt útnak indulsz, ehhez azonban alaposan fel kell térképezned, mi is hiányzik a háztartásodból.

Mivel lista nélkül körülbelül 40%-kal több mindent veszünk, mint azt előre terveztük, ezért a cetlink mellé érdemes csak annyi pénzt is tenni, amennyiből pont kikerülnek a termékek. Ezzel biztosan meggátolod azt, hogy elcsábulj.

Várd ki az akciót!

Előfordul, hogy beleszeretsz a legújabb piacra dobott termékbe, de nem szabad rögtön lecsapni rá. A boltok ilyenkor szerzik a legnagyobb hasznot, mivel a tömegek becsődülnek akár a legújabb mosógépért vagy mobiltelefonért az üzletbe.

penzermek

Ha egy kicsit tudsz várni, hidd el, az utolsó darabokat akár fél áron is megszerezheted! Ruháknál érdemes várni a szezon végéig, ha nem sürgős a vásárlás, mivel a készletkisöpréskor nem ritka az akár 70%-os leárazás is. Ki ne hordaná szívesen a divatos ruháját, amiért szinte csak filléreket fizetett?

Ne higgy mindig az árcédulának!

Sajnos kiábrándító tény, de a boltok ott próbálnak pénzt keresni rajtunk, ahol tudnak. Gyakran megtévesztik a vásárlót azzal, hogy akció matricával látják el a terméket. Tény, hogyha nincs is szükségünk valamire, de úgy gondoljuk, megéri a vásárlás, akkor hajlamosak vagyunk megvenni olyan árucikkeket, amik valójában semmi hasznot sem hoznak a konyhára.

Ha például régóta vágysz egy ruhára, és le van akciózva, ne ess abba a hibába, hogy rögtön megveszed! Előbb ellenőrizd, tulajdonképpen mennyibe is kerül!

Ezt úgy teheted meg, ha óvatosan lehúzod az akciós árcímkét az eredetiről, és összehasonlítod a kettőt. Sajnos nem egy vásárlót ért már az a kellemetlen meglepetés, hogy ugyanaz, sőt, magasabb ár szerepelt az akciós címkén. Ez persze nem mindenhol és mindig van így, de érdemes odafigyelni az ilyen húzásokra, mivel sokat spórolhatsz, ha nem mész bele az átverésekbe!

Kutass a polcokon!

Az áruházaknak megvannak a maguk trükkjei, így nem véletlen kerülnek szemmagasságba a drágább termékek. Általában azok a legelérhetőbbek, amik a legtöbb hasznot hozzák a boltnak, vagyis kétség kívül nem a legolcsóbb árucikkek lesznek ezek. Főleg legalul, ritkábban pedig legfelül találhatók az olcsóbb termékek, érdemes megnézni őket, hiszen sokszor jobban megérik, mint a drágább társaik.

Minőség vagy mennyiség?

Az örök dilemma. Ebben a kérdésben nehéz állást foglalni, hiszen a legtöbb esetben a minőség a mennyiség ellen szól. Sokszor viszont érdemes megvizsgálnunk, vajon mennyit kaphatunk egy márkás és egy márkátlan termék áráért.

gabonapehely

Főleg az üdítők, gabonapelyhek, tészták terén érdemes odafigyelni a gramm/forint arányra, ugyanis megdöbbentő, hogy néha mekkora különbség van két termék között. Amondóak vagyunk, sokszor sokkal jobban megéri az olcsóbbért többet elvet alkalmazni, főleg, mikor szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat.

Ellenőrizd a számlát!

Sokszor előfordul, hogy otthon vesszük csak észre, nem pont annyit fizettünk, amennyit előre kiszámoltunk.

Előfordulhat, hogy a pénztáros kétszer húzza le ugyanazt a terméket, vagy csak nem veszi észre, hogy elfelejtette beütni az akciót. Ilyenkor illedelmesen hívd fel a figyelmét a hibára! El sem hinnéd, mennyi kiadástól kíméled meg magad, ha erre odafigyelsz.

Használt vs. új?

Mindig nagy feladat eldönteni, használt vagy új terméket szerezzünk be. Itt is megéri mérlegelni, ugyanis egy keveset használandó tárgyat, például korcsolyát, babakocsit érdemes használtan beszerezni. Főleg a szezonális, vagy megszabott ideig használatos dolgokra érdemes odafigyelni, ugyanis rengeteg pénzt meg lehet takarítani rajtuk.

Kidobni vagy eladni?

Gyakori tévedés, hogy ami már nem kell, az nem ér semmit. A fent említett kérdés után biztos lehetsz benne, hogy használt, megunt termékeidet felesleges kidobni.

hasznalt-butor

Ha van egy megkímélt állapotú, nem teljesen leharcolt monitorod vagy foteled, felesleges kidobni, hiszen pár ezret ezeken is lehet keresni. Valaki lehet, hogy épp általad tudna megspórolni pár forintot.

Biztos fegyver lehet a kezedben a régi, jól bevált négyzetrácsos füzet is, hiszen leginkább akkor szembesül az ember a kiadásaival, ha leírva is látja őket. Ne csüggedj, ha először nem sikerül látványos összeget megtakarítanod, hidd el, egy idő után teljesen hozzászoksz ezekhez az apró változtatásokhoz. Spórolásra fel!

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .