Home Csináld magad Orchidea tulajdonosok figyelem! Ha ezt teszik a virágok mellé, hamarosan kiszáradnak majd!

Orchidea tulajdonosok figyelem! Ha ezt teszik a virágok mellé, hamarosan kiszáradnak majd!

by Krisztina

Akinek van orchideája, vagy volt már valaha is, az pontosan jól tudja, hogy mennyire kényes egy növény, sok odafigyelést, precíz gondozást igényel. Elég egyetlen “baki” és a gyönyörű orchideánk egyik napról a másikra száradni kezd.

Ha nem érted az okát, először is nézzünk meg néhány hasznos orchidea gondozási módszert, amiről mindenképp tudnod kell!

Az orchideát akkor érdemes megöntözni, amikor az ültető közeg majdnem kiszáradt. Ez heti egy, maximum két locsolást jelent. A földlabda nedvességtartalmára a léggyökerek színe utal.

Amíg zöldek a gyökerek, nincs szüksége a növénynek vízre, ha viszont világos szürkés árnyalatúvá válnak, akkor meg kell öntözni az orchideát.

Világos, de tűző naptól mentes helyen neveljük orchideánkat. Nyáron kitehetjük a teraszra, de az erős, direkt napfénytől akkor is óvni kell.

Az orchideákat átlátszó műanyag cserépben árulják, de ennek csak a tenyészidőszak alatt van jelentősége, utána bármilyen (fém, kerámia, műanyag stb.) edényben eredményesen nevelhetjük a növényt.

A cserépnél viszont egy dologra figyelni kell: olyat válasszunk, aminek az alja nem lapos, hanem kis lábakon áll.

A cserép és a kaspó között így létrejövő egy-két centiméternyi légrés fogja megakadályozni azt, hogy a felesleges vízben rothadásnak induljanak a gyökerek.

Mit nem szabad tartani a közelében?

virágzó orchideát minél távolabb tartsd a gyümölcsöktől! Az érett gyümölcsök ugyanis etilén gázt szabadítanak fel, ami szinte megfolytja az orchidea virágát. Napok alatt lehullanak a virágok és a bimbók is.

Ezért az orchideát legalább 10 méterre tartsd minden érett gyümölcstől!

Hirdetés

You may also like