Home Egészség & életmódEgészség Neked milyen a vércsoportod? Erről a 7 dologról mindenképp tudnod kell!

Neked milyen a vércsoportod? Erről a 7 dologról mindenképp tudnod kell!

by Brigitta

Azt talán mindenki tudja, hogy négyfajta vércsoport létezik: A, B, AB és 0. A szakértők szerint mindegyik vércsoport különböző sajátosságokkal rendelkezik.

Nevezetesen van pár dolog, amit befolyásol az, hogy milyen vércsoportba tartozol.

Vércsoport és az utódok

Fontos tényező a vércsoport mellett az Rh-faktor. Az emberek 85%-a Rh+. Azonban, ha egy nő Rh- és a férfi Rh+, akkor a születendő gyereknek nagyobb esélye van arra, hogy egészségügyi problémái legyenek. Ráadásul olyan is előfordulhat, hogy az anya Rh-, a magzat pedig Rh+. Ezt Rh-összeférhetetlenségnek nevezik, és az anyának ilyenkor oltást kell kapnia.

Vércsoport és betegségek

Minden vércsoportnak más és más esélye van bizonyos megbetegedésekre, így érdemes megnézned a vércsoportodnak megfelelő rizikófaktorokat.

Vércsoport és étkezés

A vércsoportod befolyásolja azt, hogy hogyan kellene táplálkoznod. Például az A vércsoportba tartozó embereknek kerülni kell a húsfogyasztást és több zöldséget kell fogyasztaniuk. A 0-s vércsoportú embereknek több fehérjére van szükségük, így nekik ajánlott a sok hal és hús fogyasztása. Az AB vércsoportú egyéneknek több sovány húst kell fogyasztaniuk, míg a B vércsoportúaknak kerülniük kell a csirkehúst, és inkább a vörös húst előnyben részesíteni.

Antigének

Az antigének máshol is megtalálhatóak a testben, nem csak a vérben. Ilyen helyek például az emésztőrendszer, az orrlyuk és a tüdő is.

Vércsoport és az elhízás

Akár hiszed, akár nem, a vércsoportod meghatározza azt, hogy mennyire vagy hajlamos a hasi zsírosodásra. Az A vércsoportú emberek ritkán tapasztalnak ilyet, míg a 0 vércsoportúaknál sokszor előfordul.

Vércsoport és a terhesség

Vannak olyan vércsoportok, aminek tagjai nehezebben esnek teherbe. Ilyenek például az AB vércsoportú nők, akiknek a teste kevesebb fulliculus stimuláló hormont termel, így nehezebben esnek teherbe.

Vércsoport és vészhelyzetek

Nagyon sokan megfeledkeznek arról, hogy maguknál hordjanak valamiféle jelzést a vércsoportjukról. Ez a jelzés azért fontos, mert ha sürgősen vérátömlesztésre van szükségünk, akkor nem kell értékes időt vércsoport meghatározásra elvesztegetni.

Hirdetés

You may also like