Home Egészség & életmódEgészség Kismamák és a testmozgás: szabad vagy sem? A szakértő helyre teszi a dolgokat!

Kismamák és a testmozgás: szabad vagy sem? A szakértő helyre teszi a dolgokat!

by Brigitta

Orvosok is egyre inkább arra ösztönzik a kismamákat, hogy a várandósság kilenc hónapját – ha egészségük megengedi – aktívan töltsék. A rendszeres, helyesen megválasztott testmozgás öröm a babának és anyukájának is.

Vannak olyan sportágak, melyek a babavárás alatt nem gyakorolhatók, ilyen például a futás és a lovaglás. Az úszás és a test összes izmát kíméletesen átmozgató mozgásformák azonban nemhogy megengedettek, de egyenesen ajánlottak azoknak a kismamáknak, akik fitten szeretnék várni gyermeküket és a szülés után gyorsan visszanyernék erőnlétüket, anélkül, hogy túlterhelnék szervezetüket.

Babavárás idején elsősorban azokat a mozgásformákat ajánljuk, amelyek lassúbb intenzitásúak, kisebb terheléssel járnak, nincs bennük ugrásos, zökkenéses fázis. Ilyen például a séta, a gyaloglás, a nem túl megterhelő túrázás, a golf, a jóga, a Pilates, a gerinctorna, a torna. Az esés, ütközés, ütés, bukás veszélyével járó mozgásformákat a terhesség kilenc hónapja alatt mindenképpen tanácsos kihagynod, így a balesetveszély miatt nem ajánlott a síelés, a terepkerékpározás, a korcsolyázás, a lovaglás, a labdajátékok és a küzdősportok sem.

Az úszás egészséges és hasznos lenne, ha garantáltan tiszta vízben végezheted, de a strandok, a meleg vizű medencék, általában a fertőzésveszéllyel járó helyek nem kismamáknak valók.

Nem kell lemondanod az edzőtermi gépekkel végzett gyakorlatokról sem, különösen, ha betartasz néhány egyszerű óvatossági szabályt. Az edződdel beszéld meg, segíteni fog a legmegfelelőbb gyakorlatok kiválasztásában. A legfontosabb, hogy kerüld a túl erős tempót, a túl magas pulzustartományt, a kifulladást, nehogy a magzat oxigénhiányt szenvedjen el. A gyakorlatok közül vigyázni kell azokkal is, amelyek haspréssel járnak.  Ne most akard az egyéni csúcsaidat megdönteni a súlyokkal végzett munkában sem, de óvatosan, csökkentett terheléssel, kicsit hosszabb pihenők beiktatásával nyugodtan végezheted a szokott edzéseidet. Figyelj tested jelzéseire: addig sportolj, ameddig valóban jólesik!

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .