Home Tuti receptek Ki szereti a kovászos uborkát? Próbáltad már ezt a különleges receptet?

Ki szereti a kovászos uborkát? Próbáltad már ezt a különleges receptet?

by Krisztina

Bár nem mindenki szereti a kovászos uborkát az enyhén kesernyés íze miatt, a másik csoportba tartozók tudják milyen az igazán finom kovászos uborka. Ezt a receptet kóstoltad vagy próbáltad már? Nálunk ez minden évben a sláger!

Hozzávalók: 

  • 100 gramm só
  • 2 liter víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5-6 szem bors
  • 200 gramm fehér kenyér
  • 3-4 szál szárított kapor

Elkészítés: 

Amikor uborkát vásárolunk arra figyeljünk, hogy legyen friss, ropogós. Az ideális méret 8-9 cm, ha ennél nagyobb, akkor nagyon megpuhul érés közben. Ha kissé sárgás a vége, nem baj, azt jelenti, hogy meg van érve.

Tegyük az uborkákat 15 percre hideg vízbe, majd ezután forró víz alatt keféljük le alaposan. Szurkáljuk meg villával, a végeit vágjuk be kereszt alakba. A befőttesüveget mossuk ki jól, majd sütőben szárítsuk ki. Vigyázzunk, hogy teljesen tiszta legyen.

A kenyeret tegyük egy tiszta tüllzacskóba, és helyezzük az uborkák alá, és egy másik adagot a tetejükre. A vizet a sóval, borssal, és a fokhagymával forraljuk fel, majd hűtsük le egy kicsit, és öntsük az üvegbe helyezett uborkákra. Az üveg tetejére tegyünk egy tányért, majd 3-4 napon érleljük a melegben. Ezután szűrjük le, és tároljuk a hűtőszekrényben.

Ezzel a módszerrel más zöldségeket is kovászolhatunk. Nagyon finom lesz a bazsalikomos, vagy csomboros káposzta, de próbálkozhatunk kisebb tökökkel, akár karfiollal is.

Hirdetés

You may also like