Bár nem mindenki szereti a kovászos uborkát az enyhén kesernyés íze miatt, a másik csoportba tartozók tudják milyen az igazán finom kovászos uborka. Ezt a receptet kóstoltad vagy próbáltad már? Nálunk ez minden évben a sláger!
Hozzávalók:
- 100 gramm só
- 2 liter víz
- 2 gerezd fokhagyma
- 5-6 szem bors
- 200 gramm fehér kenyér
- 3-4 szál szárított kapor
Elkészítés:
Amikor uborkát vásárolunk arra figyeljünk, hogy legyen friss, ropogós. Az ideális méret 8-9 cm, ha ennél nagyobb, akkor nagyon megpuhul érés közben. Ha kissé sárgás a vége, nem baj, azt jelenti, hogy meg van érve.
Tegyük az uborkákat 15 percre hideg vízbe, majd ezután forró víz alatt keféljük le alaposan. Szurkáljuk meg villával, a végeit vágjuk be kereszt alakba. A befőttesüveget mossuk ki jól, majd sütőben szárítsuk ki. Vigyázzunk, hogy teljesen tiszta legyen.
A kenyeret tegyük egy tiszta tüllzacskóba, és helyezzük az uborkák alá, és egy másik adagot a tetejükre. A vizet a sóval, borssal, és a fokhagymával forraljuk fel, majd hűtsük le egy kicsit, és öntsük az üvegbe helyezett uborkákra. Az üveg tetejére tegyünk egy tányért, majd 3-4 napon érleljük a melegben. Ezután szűrjük le, és tároljuk a hűtőszekrényben.
Ezzel a módszerrel más zöldségeket is kovászolhatunk. Nagyon finom lesz a bazsalikomos, vagy csomboros káposzta, de próbálkozhatunk kisebb tökökkel, akár karfiollal is.