Home Egészség & életmódEgészség Ki gondolta volna, hogy tud gyógyítani? Így alkalmazd a muskátlit gyógynövényként!

Ki gondolta volna, hogy tud gyógyítani? Így alkalmazd a muskátlit gyógynövényként!

by Brigitta

A muskátlikat ismerjük a balkonládáinkból. Ki gondolta volna, hogy egy muskátli is tud gyógyítani? Pedig tényleg így van! Tulajdonképpen a muskátlik gyógyhatása már régóta ismert.

 

 

 

Az afrikai őslakosok által umckaloabónak hívott nyelvtörő nevű gyógynövénynek már régóta szerepe van a növénygyógyászatban (fitoterápiában). Időközben a muskátlifélékhez tartozó, lila virágú bokor mifelénk is valódi alternatíva lett a légúti fertőzések kezelésében.

A dél-afrikai muskátli (umckaloabo) eredete

A Pelargonium sidoides egy lila virágú muskátlifaj, amely csak Dél-Afrika egy behatárolt területén fordul elő. Ott több mint 300 különféle pelargóniafaj létezik. Már a 12. században Hildegard von Bingen, a német gyógyító apáca is értékes gyógynövényként írja le ezt a muskátlit, amely náthánál, köhögésnél, torokfájásnál és influenzaszerű fertőzéseknél képes segíteni.

A lesothoi zuluk évszázadok óta a dél-afrikai muskátli gyökérfőzetével kezelik a légúti megbetegedéseket. Európába a 19. század végén került a növény. A tüdőbeteg Charles Henry Stevens hozta magával a földrészünkre. A modern orvosi kutatás csak nemrég fedezte fel újra a Pelargonium gyógyerejét.

A dél-afrikai muskátli alkalmazása

A növény hatása elsősorban az általa tartalmazott kumarinokra (mint az umckalinra), tanninokra és illóolajokra vezethető vissza. A lenyűgöző ebben a gyógynövényben az, hogy a baktériumok szaporodását is megakadályozza és a vírusokat is legyőzi. Ugyanakkor feloldja azt a sűrű nyákot, amely a légúti betegségeknél a szervezetben képződik. És mindezt mellékhatások nélkül teszi.

A pelargóniagyökér-kivonat alkalmas gyerekek kezelésére (1 éves kortól) és megelőző intézkedésként a megfázásos időszakban. A dél-afrikai muskátli alkalmazási területei így a légutak akut és krónikus fertőzései, a hörghurut, az orrgarat-gyulladás, az orrmelléküreg-gyulladás és a mandulagyulladás.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .