Home Egészség & életmód Így tett csodát a hajammal a teafaolaj!

Így tett csodát a hajammal a teafaolaj!

by Brigitta

Az 1770-es években James Cook kapitány és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál őslakosok a fa leveleiből teát, illetve fűszeres söritalt készítettek. A levelek főzetét a tea helyettesítésére használták, ezért a növényt az angolok teafának (tea tree-nek) nevezték el.

Az őslakosok a teafát gyógyászati célra is használták, belsőleg és külsőleg egyaránt. Légzőszervi bántalmakat (meghűlés, köhögés, orrdugulás, láz), izomfájdalmakat, bőrbetegségeket, szemproblémákat, illetve emésztőszervi betegségeket kezeltek vele.

A teafaolajjal kapcsolatos klinikai kísérleteket az 1920-as években egy sydney-i vegyész kezdte meg és az eredmények messze felülmúlták a várakozásokat. Emiatt a II. világháború idején az ausztrál és a brit katonák sebeinek kezelésére – természetes antibiotikumként, antiszeptikumként – használták, mégpedig igen jó eredménnyel. 1940-ben a penicillin megjelenése csaknem kiszorította a gyógyítás területéről, majd az 1970-es években újra az érdeklődés központjába került.

De valóban segít a hajnövekedésben is?

Igen! Amennyiben hajhullása hátterében a hajhagymák és pórusok eltömődése áll, például korpa formájában, a teafaolaj hatásos természetes hajnövesztő szernek bizonyul. Hogyan hat? Eltávolítja az elhalt hámsejteket a fejbőrről, emellett a baktériumoktól és gombáktól is megtisztítja azt. Ez pedig hozzájárul a gyorsabb hajnövekedéshez. Az alábbi pontok röviden bemutatják hogyan hat a teafaolaj a hajnövekedésre.

1.    A korpa vagy egyéb faggyúmirigyekhez kapcsolható fejbőr betegségek, amelyek következtében felgyülemlenek az elhalt hámsejtek, hajhulláshoz vezethet. A teafaolaj gomba- és baktériumölő tulajdonságainak következtében segít megszabadulni a fejbőrön élő mikroorganizmusoktól, amelyek a korpát okozzák (bőrhámlás a fejbőrön).

2.    Nem csak a száraz típusú fejbőr betegségek, mint a korpa, de az olajos fejbőr is hajhulláshoz vezethetnek. A teafaolaj hidratálja haját és ezzel egy időben szabályozza a fejbőr túlzott olajosodását, amely eltömíthetné a pórusokat és hajhagymákat, ezáltal megakadályozva a hajnövekedést.

3.    Hajhullás akkor is bekövetkezhet, ha nem küzd korpával vagy olajos fejbőrrel. Az is lehet, hogy nem hullik a haja, de nem is nő elég gyorsan. Ezek mögött a túl sok vegyi anyaggal telített sampon és krémek használata is állhat. A samponok, balzsamok és egyéb hajápoló termékek maradékai felhalmozódhatnak a fejbőrön, ezáltal gátolva a hajnövekedést. A teafaolaj megakadályozza a fenti anyagok felhalmozódását a fejbőrön és a fejbőrben, ezáltal serkentve a hajnövekedést.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a teafaolaj nem egy mindenféle hajhullást megszüntető csodaszer. Ha autoimmun betegség, örökletes faktorok vagy életkori sajátosságok miatt hullik a haja, a teafaolaj nem biztos, hogy elegendő.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .