Home Tuti receptek A barátnőm mondott egy szuper tippet: így rövidítem le a kelesztési időt és így lesz még finomabb a kelt tésztám!

A barátnőm mondott egy szuper tippet: így rövidítem le a kelesztési időt és így lesz még finomabb a kelt tésztám!

by Krisztina

A kelt tészta készítése sokak számára ördöngösségnek tűnik, és éppen ezért nem szívesen vágnak bele. Tény, hogy el lehet rontani, ráadásul a túlkelés legalább olyan rossz, mint a keletlenség.

 

Célszerű a kezdetek során szigorúan ragaszkodni a receptekhez, az alapanyagokhoz, s ha már némi jártasságot szereztünk kelt tészta készítésben, akkor már kibontakoztathatjuk fantáziánkat, változtathatjuk az alapanyagokat, arányokat, kísérletezhetünk, hiszen a tapasztalatunkra hagyatkozva korrigálni is tudunk majd.

Hogyan rövidíthető le a kelesztési idő?

Tudjuk, hogy az élesztős tésztának legalább egy óra kelésre van szüksége. Ezt az időt 15 percre is csökkentheted, ha mikróban keleszted!

Gyúrd össze a tésztát a szokásos módon, majd a tálat folpackkal takard le. A mikróba hátsó részébe tegyél egy pohár vizet, majd tedd be a tésztát is. Alacsony hőmérsékleten langyosítsd 3 percig, majd tarts ugyanennyi szünetet. Látni fogod, hogy a tészta elkezd nőni.

Melegítsd újabb 3 percet. Végül keleszd a tésztát még 6 percig. Ekkorra már kétszeresére nő. Nyújthatod, formázhatod, és mehet be a sütőbe!

Mindenképpen próbáld ki! Különösen, ha gyorsan kell készítened a pogácsát vagy egyéb kelt tésztát!

Hirdetés

You may also like