Home Egészség & életmód Ezért lép félre sok férj a szülés után!

Ezért lép félre sok férj a szülés után!

by Zsani

Amikor egy pár családdá válik, sok minden megváltozik a kapcsolatukban. A nő ilyenkor sebezhetőbb, a férfi ilyenkor elhanyagoltabb. Sok jónak hitt házasság éppen ekkor fut zátonyra. Miért?

Az Open University kutatói nemrég zárták le 5.000 személyt bevonó kétéves utánkövetéses vizsgálatukat. Dr. Jacqui Gabb és csapata nemcsak azt derítette ki, hogy a “köszönöm” gyakori elhangzása és egymás szóbeli elismerése az egyik leghatékonyabb tényező, amellyel a pár védheti a kapcsolatát, de az is világossá vált, hogy az anyák számára a szülővé válás utána gyermek fontosabbá válik, mint a férj.

A kutatásban vizsgált férfiak és nők között ezen a téren jelentős különbség mutatkozott. A nők közül kétszer annyian vallották, hogy a gyermek fontosabb a partnernél, mint a férfiak közül. A férfiak többsége a szülővé válás után is a feleségét tartja a legfontosabbnak. Emellett az apák között kétszer annyian panaszkodnak a szexuális életük és a kapcsolati intimitásuk hanyatlásáról, mint az anyák között.

A vizsgálati eredmények igazolják azt, amit a terápiás gyakorlatban is tapasztalunk. Sok férfi, aki korábban sosem csalta meg a feleségét, éppen a szülés utáni első három év alatt válik hűtlenné. A dolgot csak nehezíti, hogy a nő ilyenkor sokkal kiszolgáltatobb és védtelenebb, ezért még nagyobb sérülést okoz benne a megcsalás mint más életszakaszokban. Az ok viszonylag egyszerű és a megelőzés is az volna, ha a párok tudatosabbak lennének.

Az ok: A szülés után a nő az anyaság miatt teljes értékű nőnek érzi magát és nincs (vagy kevésbé van) szüksége a férfira ahhoz, hogy megélje a nőiességét. A férfi az a pává válástól nem érzi magát jobban férfinak, ezért továbbra is szüksége van a nőre ahhoz, hogy megélje a férfiasságát. És pontosan itt mennek el egymás mellett! Ezért válik a férfi ebben az időszakban könnyen egy külső kapcsolat célpontjává, amely a férfiasság megélésének ígéretével kecsegtet.

John M. Gottman a következő megoldásokat javasolja a helyzetre:

1. Kezeljük ezt az időszakot tudatosan! Az első három év minden családban átrendezi az addig kialakult életmódot. Utána viszont ugyanúgy visszaáll a jól megszokott rend és a szexuális életük ugyanolyan rendszeres és élvezetes (sokszor még élvezetesebb) lesz, mint a szülés előtt.

2. Ne csak a saját szükségleteinkre figyeljünk, de egymáséira is! A férfiak hallják meg a nő szavai mögött: “Most nem kívánom a szexet, de érezni akarom a közelségedet. Érj hozzám akkor is, ha tudod, nem lesz folytatás.” A nők hallják ki a f érjük viselkedéséből: “Kibírom egy ideig szex nélkül, de tudnom kell, hogy még mindig kívánatos vagyok a számodra és fontos vagyok neked.”

3. Szánjunk időt a szexuális együttlétre és hárítsunk el minden akadályt! Ne csak a spontán együttlétre várjanak, amikor egymásra néznek és mindketten ragyogó tekintettel elindulnak a hálószoba felé. Ebben az életszakaszban szükség lehet egy kis mesterséges rásegítésre. Tervezzék meg előre, hogy melyik napon, melyik napszakban szeretnének együtt lenni és tegyenek meg minden előkészületet, hogy zavartalanul ünnepelhessék meg a szerelmüket!

Forrás

Hirdetés

You may also like