Home Egészség & életmódEgészség Ezek a jelei annak, hogy ideje lenne vérvételre menned!

Ezek a jelei annak, hogy ideje lenne vérvételre menned!

by Krisztina

Vérvételre mindenkinek ajánlott elmenni egy évben legalább egy alkalommal, a betegségek kialakulásánál a megelőzés ugyanis nagyon fontos.

Lássunk néhány jelet, amiket ha magadon tapasztalsz, azonnal menj el vérvételre!

Kóros fáradékonyság, sápadtság

Sokféle betegség vagy hiányállapot jele lehet az, ha állandóan gyengének érezzük magunkat. Tavasszal ez egy bizonyos mértékig ugyan természetes állapot, hiszen a vitaminraktárak a hosszú tél után üresen tátonganak, de egy ponton túl érdemes kivizsgálásra menni. Fáradtnak legtöbben a vashiány miatt érzik magukat, ennek jele lehet a sápadt bőr is, ezt a problémát még viszonylag könnyen lehet rendezni. Gyengének, megterheltnek viszont nem csak vashiány miatt érezhetjük magunkat, így egy vérvétel mindenképpen indokolt.

Fejfájás

A frontátvonuláskor vagy hormonális változásoknál jelentkező fejfájás vagy akár migrén még természetesnek tekinthető, az állandósult fejgörcs azonban már alapos ok a vérvételre. Lehet, hogy csak az álmatlanság vagy a stressz okozza, de lehet a háttérben akár egy kezdődő stroke is – pláne ha a tünetek szédüléssel, hányingerrel, beszédzavarral járnak. Vércukor- és vérnyomásproblémákat is jelezhet a makacs felfájás, így mindenképpen megér egy kivizsgálást.

Fülzúgás

A magas vérnyomás egyik leggyakoribb tünete a fülzúgás, melyet a legtöbben nem vesznek komolyan. A vérnyomás megméréséhez nem szükséges vért venni, viszont a vérvétellel tisztázhatók egyéb elváltozások is, melyet a néma gyilkos okoz. Egy állandósult középfülgyulladás is okozhat fülzúgást, ekkor is érdemes a fülészeten kívül a labort is felkeresni. Ásványianyag- és vitaminhiány tünete is lehet az állandó zúgás, a vérvétel ezeket is tisztázni tudja.

Látászavarok

Homályos vagy furcsa látás cukorbetegségnél gyakran fordul elő, így ha ilyet tapasztalunk, irány a labor, a vérvétel a vércukorszintünket is képes meghatározni. A vérnyomás ingadozása is megzavarhatja a látást, a magas vérnyomás- és vércukorszint együtt pedig hajlamosabbá tehet agyi és szívkatasztrófákra, így a vérvételt nem szabad kihagyni. A látászavar emellett a szklerózis multiplex és agyi keringési zavar jele is lehet.

Túl bő menstruációs vérzés

A rendellenes erős vagy gyakori menstruáció könnyen okozhat vérszegénységet, mely fáradékonysággal, szédüléssel, sápadtsággal jár. A nagy vérzés miatt a vérképünk többi értéke is rosszabb lehet, így ilyenkor még egy kis vérveszteséget el kell viselni, hogy az orvos tisztán lássa állapotunkat, és a megfelelő utánpótlást állítsa be. A túl bő vérzés mögött húzódó hormonális zavarokat is könnyű kimutatni a vérvétel segítségével.

Szédülés, ájulás

Sokan éppen a tű látványától vagy a reggeli alacsony vércukorszinttől ájulnak el vérvétel közben. Aki ilyen próbatételek nélkül is szédül, esetleg el is ájul, az mindenképpen menjen kivizsgálásra. Sokféle betegség vagy állapot tünete lehet ugyanis, a terhességtől a vérszegénységen át a túlzott mesterséges vitamin fogyasztásáig, de komolyabb bajokat is jelezhet.

Véres vizelet vagy széklet

Ezek elég ijesztő tünetek ahhoz, hogy a legtöbben orvoshoz rohanjanak vele, de a labort sem szabad kihagyni. A véres vizelet általában húgyúti fertőzést jelez, ilyenkor a vérvétel mellett vizeletvizsgálatot is végeznek. A véres széklet már sokféle problémát jelenthet, az egyszerű aranyértől a vastagbélrákig, így a vérvizsgálat nagyon fontos része a kivizsgálásnak.

Hirdetés

You may also like