Home Egészség & életmód Ez történik 1 óra múlva a testeddel, ha kólát iszol! Ezt még mi sem gondoltuk volna!

Ez történik 1 óra múlva a testeddel, ha kólát iszol! Ezt még mi sem gondoltuk volna!

by Brigitta

Coca-Cola kétségtelenül a legnépszerűbb ital a világon. Több mint 1,9 milliárd üveg Coca-Cola-t fogyasztanak egyetlen nap alatt.

Ugyanakkor folyamatosan figyelmeztetnek annak káros hatásaira az egészségünkre.

Nevezetesen, az első tény, hogy rendkívül magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot (HFC) tartalmaz.

A cég igyekezett helyettesíteni HFC-t, nádcukorral 1985-ben, de a fogyasztók követelték az eredeti ízt.

A HFC úgy hat az agyra mint a heroin va a kokain.
Egy pohár kólát, ha megiszol, 10 teáskanálnyi cukor bombázza meg a szervezetedet (a napi ajánlott bevitel 100 százaléka). Azért nem hánysz azonnal az émelyítő édességtől, mert a foszforsav elkendőzi az ízét, így magadban tudod tartani.

20 perc után

A vércukorszinted megugrik, ami az inzulintermelés robbanásszerű beindulását eredményezi. A májad erre úgy reagál, hogy minden cukrot, amihez csak hozzáfér, zsírrá alakít át. (És ebben a pillanatban abból, bizony, nincs hiány).

A 40. percnél

A koffein felszívódása teljes. A pupilláid kitágulnak; a vérnyomásod megemelkedik; reakcióként a máj még több cukrot juttat a véráramba. Az adenozin receptorok az agyunkban gátlódnak, ami megakadályozza, hogy elálmosodjál.

60 perc múlva

A foszforsav megköti a kalciumot, a magnéziumot és a cinket a bélben, ami újabb lökést okoz az anyagcserében. Ezt tetézi, hogy a rengeteg cukor és mesterséges édesítőszer fokozza a kalcium kiválasztódását a vizeletben.

Érezhetővé válik a koffein vízhajtó hatása. (Pisilned kell.) Ez garantálja, hogy kiüríted magadból a csontjaid számára szükséges megkötött kalciumot, magnéziumot és cinket, valamint a nátriumot, az elektrolitokat és a vizet.

Miután a benned zajló pörgés lecsillapodik, lezuhan a vércukorszint. Ingerlékennyé illetve lomhává válsz. Mostanra szó-szerint kipisilted a kólában lévő összes vizet. Ezt a kiürített vizet azonban olyan értékes tápanyagokkal töltötted fel, amelyeket a szervezeted hidratálásra, illetve erős csontok és fogak építésére használhatott volna fel.

Hirdetés

You may also like