Home Érdekes! Borzalmas hírrel indul a hét – elvitte a betegség az ismert magyar tévést

Borzalmas hírrel indul a hét – elvitte a betegség az ismert magyar tévést

by Krisztina

Elhunyt Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendező, operatőr – közölte a család szombaton az MTI-vel. A közismert városvédő, Budapest díszpolgára 79 éves korában súlyos betegségben pénteken hunyt el.

 

Ráday Mihály az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr, később a rendező szakát. 1968-tól a Magyar Televízió operatőre, főmunkatársa volt.

Operatőrként számos film művészi megformálása fűződik nevéhez. Talán a legismertebb a ma is újra meg újra vetített Keménykalap és krumpliorr című gyermekfilmsorozat.

A tévénézők azonban az 1979-től 2010-ig általa szerkesztett és vezetett, Unokáink sem fogják látni című városvédő tévéműsorból ismerték meg. A műsor célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az épített örökség értékeire.Az ő nevéhez köthető továbbá a városvédő fotózás is, amelynek eredménye számtalan fénykép és egy könyvsorozat lett. Munkásságáért rengeteg díjjal tüntették ki élete során.

Megkapta a Balázs Béla-díjat, 1996-ban a Kossuth-díjat, 2005-ben a Táncsics Mihály-díjat, 2009-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét többek között.

(telex.hu)

Hirdetés

You may also like