A legtöbben felismerik a jellegzetes ízét amit a közel-kelet és az indiai konyha előszeretettel használ. Fűszerként a curry jellegzetes aranysárga színét biztosítja, de indiában használják különféle fűszeres rizs-készítményekhez is.
Nyugaton színezőanyagként használják sajtféléknél illetve a mustárnak is az egyik adaléka, de levesek, pörköltek ízesítésére is használják.
Betakarítása után a paprikához hasonlóan szárítják, majd őrlik egészen finom porrá. Felhasználási területe szinte végtelen. Étkezésnél a zsíros ételek felszívódását segíti elő, ízesítéshez is remek fűszer és gyógyszerként is elismert anyag.
A hagyományos kínai orvoslásban évezredek óta elismert szer. Délkelet-Ázsiában elixírként tekintenek rá, mivel a legkülönfélébb betegségekre, tünetekre jelent gyógymódot.
Sokan úgy gondolják, hogy a kurkuma gyógyászati tulajdonságai elsősorban a kurkuminoid tartalomnak köszönhető. Dr. James Duke molekula szinten kimutatott 23 antibakteriális, 12 rákellenes, 17 tumorellenes, 37 gyulladásgátló összetevőt amik közül 27 antioxidáns.
A gyulladáscsökkentő hatás egy másik tényezője, hogy a kurkumin gátolja az omega-6 zsírsavakból képződő gyulladáskeltő prosztaglandinok, leukotrénok és a vérrög képződést okozó tromboxán termelődését is. Omega-6 akkor is kerül a szervezetünkbe, ha teljes mértékben kerüljük a növényi olajokat, ugyanis az állati zsírokban is található omega-6.
Mivel a kurkumin zsírban oldódó, nehezen felszívódó vegyület, minden tényező, ami fokozza a felszívódást, az fokozza a hatását is. Fontos zsíros étellel fogyasztani. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a piperin (feketebors kivonat) nagyban megnöveli a kurkuma hasznosulását. A rossz felszívódás és hasznosulás ellenére a kurkumin meglepően hatásos, ez azt sejteti, hogy ha sikerül majd még hatékonyabban bejuttatni a keringésbe, fantasztikus hatása lesz. Ilyen irányú próbálkozások már folynak. Addig éljünk azzal, ami a rendelkezésünkre áll.