Home Tuti receptek Amióta ezt keverem a rántottához, mindenki a titkomra kíváncsi!

Amióta ezt keverem a rántottához, mindenki a titkomra kíváncsi!

by Judith

A tojás manapság népszerűbb, mint valaha. Sokan hanyagolták az étrendjükből a magas koleszterintartalom miatt a 90-es években, majd kiderült, hogy alacsony a telített zsírsav tartalmuk, így nagyon is visszakerültek a képbe.

Nem csak azért, mert nagyon finomak, hanem azért is, mert teljes értékű fehérjét, rengeted vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Ha ez nem lenne elég…olyan sokféleképpen elkészíthetjük a tojást. Az jó öreg só-bors kombináció mellett az extra hozzávalóknak csak a képzeletünk szabhat határt. Íme egy titkos összetevő: a szójaszósz.

Bizony, jól látod. Gasztro fanatikusok és séfek szerint a szója teljesen újszerűvé teszi a tojást – és tudományos magyarázat is van arra, hogy miért.

Az okot ’umami’-nak hívják, ami az ötödik alap ízként ismert.

A japán szó a múlt század elejéről származik és a glutamát által okozott ízt írja le, ami egy húsosabb ízt kölcsönöz az ételnek. Ez az összetevő élénkíti az ízlelő bimbókat, intenzívebb ízérzést vált ki a szájban.

Az umamit természetes adalékként használják az ázsiai konyhában, kiemelve az ételek ízeit, mint a tengeri herkentyűk, húsok, gomba, zöldségek és erjedéssel készült termékekét, mint a szójaszósz.

Ázsiában különösen népszerű a rántottához szójaszószt használni.

Adj egy keveset, miközben vered fel a tojást, még mielőtt elkezdenéd sütni.

Próbáld ki és ne felejtsd el megosztani ezt a tippet a barátaiddal Facebookon!

Hirdetés

You may also like