Jön a grill szezon, és előkerülnek a fészerből a grillezők, villák, nyársak. Ha idén valami igazán különleges élménnyel szeretnéd elkápráztatni vendégeid, ne hagyd ki az alábbi különlegességeket!
Baconbe göngyölt spárga
Amire szükségünk lesz
- spárga
- bacon szalonna
Ez a recept évek óta egyre jobban hódít haza körökben, a külföldiek pedig már hosszú évtizedek óta élvezik eme különleges finomságot. Egyszerű, és rendívül tápálála. Nem utolsó sorban roppant egészséges is.
Vegyünk egy kevés spárgát a boltban, azonban arra nagyon ügyeljünk, hogy friss, még nem túl érett spárgát válasszunk. Vásárláskor – akár a fehér, akár a zöld spárgát preferáljuk – keressük a közepesen vastag sípokat, és mindenképpen ellenőrizzük frissességüket! Száruk ne legyen fás, száraz, repedezett, sem puha, állagát-vesztett.
Összefogunk néhány szál spárgát, majd körbegöngyöljük őket egy-egy baconnel. Ha ezzel megvagyunk, érdemes egy vagy kettő fogpiszkálóval megtűzdelni, hogy ne bomoljanak szét sütés közben. Ezután már nincs más dolgunk, min grillen megsütni az ínyenc falatokat.
Grillezett gombasapkák
Amire szükségünk lesz
- gomba
- mozzarella sajt
- oregánó, vagy más fűszer
- só, fűszersó
A grillezett gombasapkák könnyen lehetnek a kerti partid sztárjai. Egyszerűen elkészíthetőek, és könnyen fogyasztható csemegék. Elég csak egyet-egyet felkapni, és a sütögetés és ivászat közben eszegetni. Igazi bulis csemege.
Érdemes szép nagy gombafejeket választanunk, ha kell kifejezetten olyan gombafajtát érdemes kiszemelni, mely hatalmas és viszonylag lapos fejjel rendelkezik. Nincs más dolgunk, mint egy kevés mozzarella darabkát beletenni a tönktől megszabadított, fejjel lefelé fordított fejekbe, majd megszórni egy kevés sóval, fűszersóval, esetleg egy kis oregánóval, vagy egyéb fűszerrel. Ezután néhány perc alatt grillen megsütjük őket, majd tálaljuk.
Hagymakarikák baconos-mustáros szószban
Amire szükséged lesz:
- hagyma
- méz
- mustár
A sós-édes ízek kedvelőinek ellenállhatatlan és egybe koronázatlan királya! Ha ínyenc vendégeket vársz, egy kis keleties hangulatot csempészhetsz ezzel az előétellel a kerti sütögetésbe.
Nincs más dolgunk, mint egy nagy fej vörös, vagy lila hagymát felvágni vastag szeletekre, majd megforgatni őket a különleges szószban, melyet mustárból és mézből állítunk össze. A szószt érdemes alaposan elkeverni, hogy minél simább legyen.
2/3 mézet és 1/3 mustárt használjunk, de ha a pikánsabb összetételtől sem riadunk vissza, akár a fele-fele aránnyal is próbálkozhatunk, vagy egy kevés chilivel.
Baconbe göngyölt hagyma karikák mézes-mustáros szósszal
Amire szükséged lesz:
- hagyma
- bacon
- méz
- mustár
- barbecue szósz
A hagymát ezerféleképpen lehet variálni, ez benne a szép. Megunhatatlan, mindig mindenhez passzol, és a grillezések egyik őshonos íze.
Egy nagy fej vörös vagy lila hagymát vastag szeletekre vágunk, majd a szeleteket egyenként körbekenjünk barbecue szósszal.
Ha ezzel megvagyunk, fogjuk a hagymakarikáinkat, majd baconnel körbegöngyöljük őket. Fogpiszkálókkal tűzdeljük őket meg egy-két helyen, hogy ne bomoljanak szét sütés közben, és ízles szerint még jól megborsozhatjuk őket, mielőtt elkezdjük sütni őket.
A szósz elkészítése marad legutoljára. 1/3 mustárt, 2/3 mézet használunk, ha hígítani akarjuk a szószt, akkor pedig egy kevés olajat is belekeverhetünk. Ha a szószt simára kevertük, hagyjuk állni egy kicsit, majd tálaljuk föl az elkészült hagymakarikák mellé.
Baconos-sajtos göngyölegek
Amire szükséged lesz:
- sajt (lehet lap sajt, vagy bármilyen sajt ízlés szerint)
- tortilla tészta
- bacon
Bár a bacon itt is fontos szereplő, előtérbe kerül a tészta és a sajt. Aki szereti a sajtos ízeket, annak kötelező kipróbálni.
Vegyünk tortilla tésztát valamelyik szupermarketben, vagy készítsük el otthon (nem túl nagy ördöngösség, és olcsóbb is), majd vágjunk ki belőle négyzeteket.
A négyzetekre tegyünk lapsajtokat, vagy ha más sajtot vásároltunk, rá is reszelhetjük. óvatosan felgöngyöljük őket, majd baconnel átcsavarjuk a külsejüket. Nincs más hátra, minthogy megpirítsuk őket, majd tálaljuk.