Home Egészség & életmód 6 tipp a szülés utáni csodás alakért

6 tipp a szülés utáni csodás alakért

by Brigitta

Sok anyuka nem tudja visszanyerni a terhesség előtti alakját, hiába próbálkozik.

A gyerek mellett megváltozott életünkbe sokszor a korábbi rutinszerű dolgok sem férnek bele, nemhogy a testmozgás vagy bármi más, ami esetleg a kikapcsolódást segítené elő. Adunk pár tippet, amit könnyebben tudsz beilleszteni a hétköznapjaidba.

Igyál sokat!

A napi megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos, különösen a szoptatás ideje alatt, hiszen megelőzi a kiszáradást, felgyorsítja az anyagcserét és teltségérzetet okoz, aminek köszönhetően kevésbé leszünk éhesek. Az ajánlatos mennyiség napi minimum nyolc pohár folyadék, legjobb esetben tiszta víz.

Mozogj!

A szülés után, természetesen ha már túl vagyunk a gyermekágyi időszakon, nagyon fontos, hogy elkezdjünk mozogni, hiszen a terhesség kilenc hónapja alatt nemcsak a kilók szaladtak fel, hanem az izmok is megnyúltak. Ahhoz, hogy ismét formába hozzuk testünket, nem feltétlenül kell edzőterembe járnunk. Egy kiadós séta a babával a friss levegőn teljesen megfelel erre a célra és sokkal kellemesebb is, mint súlyokat emelgetve izzadni a négy fal között.

Ne diétázz!

Bármennyire furán hangzik is, a tudatos diétával néha éppen az ellenkező hatást lehet elérni, mint azt szeretnénk. Megfosztani magunkat kedvenc ételeinktől és önsanyargatásba kezdeni nem a legjobb ötlet akkor, amikor már úgy is feszültek és kimerültek vagyunk attól az óriási változástól, amit a baba megérkezése hozott az életünkbe.

Szoptass!

A kérdés, hogy a szoptatás valóban felgyorsítja-e a fogyás folyamatát, a mai napig vita tárgyát képezi. Vannak, akik úgy gondolják, hogy aki szoptat, sokkal gyorsabban visszanyerheti a szülés előtti súlyát, mint azok az anyukák akik cumisüvegből táplálják gyermeküket, és vannak olyanok, akik szerint semmilyen összefüggés nincs a fogyás és a szoptatás között. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a szoptatás egészséges, jó a babának és erősíti az immunrendszert. Ha nem használjuk ürügyként arra, hogy féktelenül tömjük magunkba a falatokat, akkor biztos, hogy előbb-utóbb látványos eredményt fogunk elérni.

Próbálj meg aludni!

Valóban lehetetlennek tűnhet egy teljes, nyolcórás alvásnak még a gondolata is, ha van egy saját, izgő-mozgó kis ébresztő óránk, aki jobb esetben három óránként riaszt éjszaka, a pihenés azonban tényleg nagyon fontos. Kutatások kimutatták, hogy azok az anyukák, akik csak öt órát, vagy még annál is kevesebbet aludtak, sokkal nehezebben tudtak megszabadulni súlyfeleslegüktől, mint azok, akiknek megvolt a napi legalább hét óra alvás. A fáradtság felszabadítja a testünkben lévő stresszhormonokat, amik elősegítik a súlygyarapodást. Biztosan neked is tanácsolták már, hogy aludj, amikor a baba is alszik! Ezt a jó tanácsot bizony érdemes megfogadni. Próbálj meg napközben minél többet pihenni és este is korán lefeküdni – legalább addig, amíg a picurkád végre végigalussza az éjszakát.

Ne hibáztasd magad!

Sokan gondolják, hogy rossz anyák. Nincs elég idejük a gyerekre, a tennivalókra és különben is mások sokkal jobban csinálják. Sose hasonlítsd magad másokhoz és ami a legfőbb, ne kételkedj magadban. Próbálj laza lenni, mert a gyerek érzi, ha görcsös vagy. Ha a gyerekeddel tudsz lenni, rossz anya nem lehetsz.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .