Home Érdekes! 5 elképesztő tény az emberi testről

5 elképesztő tény az emberi testről

by Brigitta

 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni ismerjük a testünket, tudjuk hogyan működik. Az emberi test sokkal lenyűgözőbb és fenségesebb, mint azt képzeled.

Hihetetlenül összetett és bonyolult rendszer aminek megmutatjuk néhány megdöbbentő részletét

Íme 5 elképesztő tény az emberi testről:

1, Egy felnőtt emberi testben 100 ezer kilométernyi ér található

Ha kivehetnénk egy átlagos gyermek összes erét, és egy sorba állíthatnánk őket, a hossza több mint 60 ezer kilométer lenne. Egy felnőtt érhálózatának teljes hossza közel volna a 100 ezer kilométerhez! Ez azt jelenti, hogy egy felnőtt ember ereinek teljes hosszúsága 2 és félszer körbeérné bolygónkat!

2, A tested sejtjei reagálnak a gondolataidra.

Az ősi kínai filozófus Lao-ce egyszer azt mondta: “Figyeld gondolataidat, mert szavakká válnak. Figyeld szavaidat, mert tettekké válnak.” Az elméd egy hatékony gép, és tested minden funkcióját irányítja. A jó hír az, hogy megvan a hatalmad hozzá, hogy irányítsd az elmédet. Pozitív gondolatok megtapasztalása még több pozitív gondolathoz vezet, és még szélesebb rálátáshoz mindenre, ami körülöttünk van. Például a pozitív gondolatok erősíthetik az immunrendszert, míg a negatív gondolatok legyengíthetik azt.

3, Több sejt van a testedben, mint ahány csillag létezik a galaxisban.

Az egész testedet körülbelül 75 trillió sejt alkotja. Minden egyes sejted, akár egy kis város, több ezer különböző típusú ősszetett molekula egymással való kölcsönhatásából áll, hogy életben és tudatodnál tartsanak téged. Amikor összevetjük ezt a mi galaxisunkban található 400 milliárd csillaggal, akkor megértheted, hogy mennyire varázslatos valójában a létezésed. Tehát a következő alkalommal, amikor lehangolt vagy, esetleg jelentéktelennek érzed magad, ne feledd, hogy 75 trillió sejtből épül fel a tested, és ez messze nem “jelentéktelen”!

4, Az agyi idegi érkező és kimenő impulzusok 400 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak.

Az idegi impulzusok sebessége rendkívül változatos, de a leggyorsabb körülbelül 400 kilométeres sebességgel halad. Ez gyorsabb, mint egy Forma-1-es versenyautó! Ugyanakkor ez a sebességigény sok energiát elhasznál, és csak olyan idegsejtekben találjuk, melyeknek haladéktalan adatátvitelre van szükségük. Például ha megégeted az ujjaidat, nagyon fontos az agyadnak, hogy minél hamarabb megkapja az üzenetet, hogy gyorsabban elránthasd a kezed.

5, A tested 7 évente teljesen lecseréli önmagát.

25 millió sejted halt meg, miközben ezt a mondatot elolvastad. Ez rendben van, hiszen a tested több mint 300 milliárd új sejtet hoz létre minden nap. A testedet felépítő sejtek folyamatosan meghalnak és cserélődnek. Ez olyan gyakorisággal történik, hogy minden hetedik évben egy teljesen új testtel rendelkezel. Bár ez igaz legtöbbjükre, mint például a gyomrodat bélelő sejtekre, néhány nagyon fontos sejt a szervezetedben (a csontjaidban, az agyadban és a szívedben) nem regenerálódik túl sokszor, ezért ezekre gondosan ügyelj.

Több mint fantasztikus!

Hirdetés

You may also like