Home Érdekes! 166 éve nem tartott ilyen erős hurrikán Európa felé! Íme a részletek!

166 éve nem tartott ilyen erős hurrikán Európa felé! Íme a részletek!

by Krisztina

Európa időjárása az utóbbi időben elég érdekes értékeket mutat, most pedig, egy 166 éve nem látott, nagyon erős hurrikán tart Európa felé.

“Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, amely hétfőn éri el a Brit-szigeteket, mert a tudományos adatgyűjtések szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán”

– mondta Tóth Tamás, az MTI-nek vasárnap.

Hozzátette továbbá, hogy az USA légkörkutató hivatala 1851 óta íródó feljegyzései szerint még soha nem volt ennyire erős, Európa felé tartó hurrikán. Példátlannak tartják, hogy a 3-as erősségű vihar jelenleg épp Európa felé tart gőzerővel.

Az Ophelia jelenleg az Azori-szigetekről a Brit-szigetek irányába tart, aminek eredményeként elsősorban Írországot érinti majd. Partot már nem hurrikánként, hanem mérsékelt övi ciklonként ér majd, de ennek kíséretében 160-170 km-es széllökések is lehetnek.

Az Ophelia teljesen összezavarta Európa és Észak-Afrika időjárását. Ez annak köszönhető, hogy ez a ciklon a Szahara felől hozott meleg levegőjével Spanyolországban 36, a Kanári-szigeteken 43, Marokkóban 40, Angliában pedig 25 Celsius-fokot okozott. Ami valljuk be, elég szokatlan október közepén!

A meteorológus elmondása alapján az októberi tartós, enyhe idő Magyarországon is ennek a levegőnek köszönhető, ami a hurrikán előtt jelenleg épp Európa felé tart!

Hirdetés

You may also like